Προτιμάμε βιολογικό μέλι, αλλά γιατί;

Προτιμάμε βιολογικό μέλι, αλλά γιατί;

Προτιμάμε βιολογικό μέλι, αλλά γιατί;

Ας ενημερωθούμε λοιπόν για τις διαφορές του βιολογικού μελιού από το συμβατικό και τα οφέλη που το πρώτο μας προσφέρει.

Καταρχάς, για να χαρακτηρισθεί ένα μέλι ως βιολογικό, πρέπει η τοποθεσία των μελισσιών να απέχει από περιοχές με ρύπους, όπως αστικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους, βιομηχανίες, χώρους απορριμμάτων κ.λ.π., καθώς και να βρίσκεται κοντά σε βιολογικές καλλιέργειες ή αυτοφυή βλάστηση. Οι κυψέλες πρέπει να κατασκευάζονται από φυσικά υλικά και στις κηρύθρες να χρησιμοποιείται κερί βιολογικής προέλευσης.

Δεύτερον, οι μέλισσες πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με βιολογικό μέλι ή, αν υπάρξει ανάγκη τεχνητής διατροφής, με βιολογική ζάχαρη. Απαγορεύεται η χρήση γλυκόζης όπως γίνεται συνήθως στη συμβατική μελισσοκομία.

Σε περίπτωση ασθένειας, απαγορεύονται τα φάρμακα όπως αντιβιοτικά, καθώς αυτά μεταφέρονται στο μέλι που παράγεται και κατά συνέπεια στους καταναλωτές. Ο μελισσοκόμος μπορεί αντί αυτών να χρησιμοποιεί φυτικά ή ομοιοπαθητικά προϊόντα. Στη βιολογική μελισσοκομία μεγάλη έμφαση δίνεται στην πρόληψη των ασθενειών με κατάλληλες πρακτικές.

Τέλος, στη βιολογική μελισσοκομία απαγορεύονται οι ακρωτηριασμοί, η θανάτωση του αρσενικού γόνου, καθώς και η χρήση συνθετικών χημικών απωθητικών, χημικών συντηρητικών και χρωμάτων.

Όλα αυτά σαφώς καθιστούν το βιολογικό μέλι μια εξαιρετική επιλογή τόσο για την υγεία μας, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, οφέλη που αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο κόστος του. Συνεπώς, αν επιλέξετε να προσφέρετε στους επισκέπτες σας βιολογικό μέλι στο πρωινό και στα ροφήματά τους, μην αμελήσετε να τους ενημερώσετε για τους λόγους που το προτιμήσατε. Τέλος, ο τονισμός της προτίμησης για βιολογικό μέλι θα βοηθήσει στο σύνολό της την πράσινη εικόνα του καταλύματός σας.