Κράνα: 8+2 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε για τον super καρπό των Κράνων

Κράνα: 8+2 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε για τον super καρπό των Κράνων

Κράνα: 8+2 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε για τον super καρπό!
Οι καρποί του φυτού Cornus mas (Κρανιά) ανήκει στην κατηγορία των άγριων φρούτων του δάσους και αποτελούν μία ισχυρή υπερτροφή, που μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος της καλής υγείας και της τόνωσης του οργανισμού μας.
1. Τα κράνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε η σημαντική διατροφική τους αξία καθώς και πως ότι η συνολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα είναι υψηλότερη από κάθε άλλο φρούτο με το οποίο συγκρίθηκαν.
2. Παράλληλα, περιέχουν μια σειρά πολύτιμων μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων, με ιδιαίτερα σημαντική την περιεκτικότητα τους σε κάλιο, σε επίπεδα τέτοια, που μοιράζονται το βάθρο της πρωτιάς με την μπανάνα και τα ακτινίδια!

Εχουν υψηλό επίπεδο φλαβανοειδών και ανθοκυάνης κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού καθώς και βιταμίνη Α και C. Επίσης είναι πλούσια σε καροτίνη, πηκτίνη και τανίνη, ενώ έχουν μεταλλικά στοιχεία και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe).
3. 100 γρ. φρέσκου φρούτου είναι σε θέση να καλύψουν το 6 – 25% των ημερήσιων αναγκών σε κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Εχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

4. Χάρη στα παραπάνω στοιχεία τα κράνα βελτιώνουν την όραση και τη μνήμη. Τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν τη γήρανση γιατί απομακρύνουν από τα κύτταρα, τις ελεύθερες ρίζες. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιθρομβωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος. Περιέχουν ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά και μηδενικά λιπαρά και χοληστερόλη.

5. Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά αποδεικνύει ότι περιορίζουν την αντοχή στα αντιβιοτικά. Οι ερευνητές επέλεξαν βακτήρια υπεύθυνα για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονίας και γαστρεντερίτιδας.

Οταν τα βακτήρια αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά συνήθως γίνονται ανθεκτικά στα αποτελέσματά του. Αλλά σε αυτό το πείραμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η προσθήκη εκχυλίσματος από κράνα εμπόδισε την ανάπτυξη της αντίστασης.

Το εύρημα είναι σημαντικό καθώς η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, έχει οδηγήσει σε λοιμώξεις που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν στον άνθρωπο.
6. Βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος, ο χυμός τους προστατεύει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη LDL, τα τριγλυκερίδια (λίπη αίματος) και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, ορισμένες ενώσεις που υπάρχουν στα κράνα, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων, συμπεριλαμβανομένων καρκινικών κυττάρων του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη.

7. Ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του εντέρου, συμβάλλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, στην ελάφρυνση των συμπτωμάτων της γρίπης, της στηθάγχης και γαστρεντερικών διαταραχών, όπως είναι οι διάρροιες και η γαστρεντερίτιδα και έχουν ηπατοπροστατευτική ιδιότητα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως τα κράνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, του σακχάρου στο αίμα, ενώ αποτρέπουν και την συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

8. Είναι πλούσια σε ελλαγικό οξύ, το οποίο βάση βιβλιογραφίας έχει ανοσοδιεγερτικές, αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί με αυτόν τον τρόπο να σταματήσει τις βλάβες της UVB ακτινοβολίας.